Черна хроника

Spot Жена в инвалидна количка прекара 3 часа в развален асансьор в метрото

back

05 Август 2011 г. - София

 

Opasen asansior

Жена в инвалидна количка прекара близо три часа в софийското метро тази нощ. Причината - развален асансьор, а техниците отказали съдействие след 9, 30 вечерта, защото  нямало заседнал човек в самия асансьор, съобщи бТВ.

Мариана Харизанова се прибирала от работата си в центъра на София до Люлин, където живее, използвайки асансьорите за хора с увреждания в метрото. Тази нощ обаче прекарала близо три часа в Метрополитена.

Асансьорът на метростанция „Люлин” се оказал развален, а техниците от фирмата за поддръжка на техниката отказали да отидат на място, защото нямало заседнал човек. Дошлите на място полицаи помогнали на жената, като я качили на ръце.

„Не е справедливо да не работи асансьора, да ме теглят по стълбите, не съм чувал с картофи. Количката е много тежка, аз съм едра жена. Дежурните техници казват, че няма да дойдат, ако няма заседнал човек”, каза Мариана.

В това положение, принудена да остане в метрото до сутринта, Мариана прекарала часовете до полунощ. През това време след неколкократни позвънявания техници от фирмата за поддръжка на асансьорите все пак пристигнали и отстранили повредата.

„Нощно време работим само за аварийно спасяване. След като не е закъсал никой в асансьора, не тръгваме да правим ремонти”, заяви техникът Спас Молешков. Аварии с асансьорите за хора с увреждания има често, признават както техниците, така и Мариана, която ползва метрото почти всеки ден. Често пъти причина за повредите е, че всеки може да ползва асансьорите.

В един часа след полунощ, когато повредата най-после е отстранена и Мариана се запътила към дома си, на място пристигнал и директорът на Столичното метро Стоян Братоев. „Ситуацията показва, че този срок трябва да бъде удължен. До 23.30 трябва да има човек на разположение. Утре ще викнем фирмата и ще направим съответния анекс към договора”, обеща Стоян Братоев.

От Метрополитен обещаха, че до 10 дни хората с увреждания ще могат да разчитат на асансьорните техници до полунощ.

 

 

 

Източник: www.novini.bg
back
 

тел: 02/ 44 22 478

GSM: 0889 14 66 30

email: info@bla.bg

 

страницата на Българска асансьорна асоцияция във Facebook Последвайте ни